Julprydnader av FIMO-lera

Pyssligt men inte svårt.

Du behöver:

  • Fimo-lera (kan även heta tex Cernitlera)
  • Tillgång till ugn

Enkla tips innan du börjar
Samtliga figurer vi gjort är baserade på enkla former.
Bollar – i olika storlekar, används som de är eller görs till koner.
Maskar – i olika tjocklekar, används som de är eller plattas ut.
Figurerna är i verkligheten ca 3-4 cm stora.

Tänk på att
Om du vill kunna hänga dom i till exempel granen ska du göra hål i dom innan du stoppar in dom i ugnen, eller så får du klistra på snöret.

Lucia
Lucian har en vit, konformad, kropp. Huvudet är en hudfärgad boll som innan det sats på plats fått ögon av pyttesmå blå bollar, näsa av en liten hudfärgad kon och mun av en liten röd mask som lagts som en ring.
Därefter har jag gjort 10-15 guldgula tunna maskar som fästs på huvudet, som hår.
Kronan är gjord av en grön mask, som lagts i en ring, något större än huvudet. Ljusen är korta, smala, vita maskar som fått en liten guldboll i ena kanten medans de rullats ut. Sedan har jag fäst ljusen på insidan av kronan, du kan behöva skaftet på en sked eller något liknande för att få dom att fästa. Därefter har jag lagt kronan på huvudet.
Ansikte och ljus kan kräva lite tålamod för att få som man vill ha dom.

Tomte
Tomtens kropp består av en röd kon. Kroppen har fått en hudfärgad boll, som huvud, tjocka röda maskar till armar och något tillplattade bruna bollar som ben. Längst ut på armarna har vi satt små hudfärgade bollar som händer.
Ansiktet har fått en liten hudfärgad boll till näsa och pyttesmå bruna bollar som tryckts fast som ögon. Skägget är gjort av en vit mask som plattats till och som sen delats på mitten, ungefär halvvägs, och sedan tryckts fast mot ansiktet.
Mössan består av en röd kon, högst upp sitter en vit boll och runt mössan sitter en vit mask. Därefter har vi satt mössan på huvudet.

Gran
Granen består av en grön kon, runt den har vi lindat en mask av guldgul lera med glitter i. Jag har gjort en liten mask till, som jag delat i tre delar som jag lagt i kors över varandra för att skapa toppstjärnan.

Snögubbe
Börja med tre vita bollar i något olika storlek, sätt ihop dem i storleksordning, med den minsta överst.
Ögonen och knapparna gör du av pyttesmå, bruna bollar som du trycker på plats.
Till morotsnäsan kan du använda orange färg om du har, jag har blandat guldgult och en aning rött. Du rullar ut näsan till en pytteliten, långsmal kon, morotsformad helt enkelt.
Hatten gör du av två bollar, en som du plattar till ordentligt och en som du bara plattar till litegrann att sätta ovanpå.
Armarna är gjorda som trädgrenar av bruna maskformer och sedan dittryckta när de ser ut som man vill ha dem.
Sist men inte minst, den röda halsduken. Den har jag gjort genom att rulla en lång röd mask, som jag sedan plattat ut, längst ut i kanterna har jag skurit små snitt, så det ser ut som halsduken är fransig. Därefter har jag enkelt virat den runt snögubbens hals.

Å så in i ugnen
Sist men inte minst måste figurerna härdas i ugnen, ta hjälp av en vuxen. 130° i 30 minuter ska Fimo-leran stå inne, men läs noga bruksanvisningarna på förpackningen till din lera.

Alternativ
Liknande figurer kan du göra av mandelmassa eller marsipan, det går inte att göra lika detaljrikt, men granen och tomten går att göra nästan likadant.

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2010 Busungar.com / Linda Hedvall Busungar.com körs på WordPress .